Vasárnap, 2024-05-19
LinkeldBe
Honlap-menü
A fejezet kategóriái
Autó, motor, teherautó [8]
Autómentő cégek, autószervizek, autórisztó és autóbontó, valamint autókölcsönző és autóbérléssel foglalkozó cégek
Otthon, család [5]
Számítástechnika [1]
Egészség [7]
Áruk és szolgáltatások [12]
Építőipar, fuvarozás, építőanyag [8]
Üzlet és pénzügyek [0]
Internet, hoszting, weboldal [2]
Kultúra és művészet [0]
Tudomány és oktatás [0]
Média és hirdetés [0]
Utazás, szállás, turizmus [1]
Tudakozó [1]
Gasztronómia [2]
Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

0:46 AM
Felülettisztítás homokfúvásos technológiával

Mi az a homokfúvás?

HomokfúvásA homokfúvás a csiszolóanyag nagyon finom részecskéinek nagy sebességgel történő mozgatása egy felület felé, annak tisztítása, simább felületképzése vagy maratása érdekében. A homokfúvást gyakran használják a felület előkészítésére festés előtt, de sok más felhasználási lehetősége is van. A homokfúvás – vagy más néven homokszórás - olyan folyamat, amelyet nagy nyomáson, ezáltal nagy sebességgel végeznek a csiszolóanyagok „robbantásával”, hogy hatékonyan és gyorsan eltávolítsák a szennyeződéseket szinte minden felületről.

Az eljárás során apró szemcséket kilövellve, nagynyomású levegővel vagy vízzel egy-, a célra kifejlesztett eszköz segítségével különféle felületeket tisztítanak, előkészítenek vagy éppen díszítenek. A homokfúvás technológiája elsősorban rozsdamentes felület eléréséhez, festékeltávolításhoz, fémfelületek megtisztításához gyakorta alkalmazott eljárás. Galvanizálás és festés előtt alap munkafolyamat a szemcseszórás. Homokfúvás után a felület készen áll egy új festésre vagy felújításra.

A homokfúvást leginkább kemény felületeken használják simításhoz, szennyeződések eltávolításához, rozsda- vagy éppen festék eltűntetéséhez, de üvegfelületek díszítésénél is előszeretettel alkalmazott eljárás, mivel meglehetősen különleges felületeket lehet elérni a módszer alkalmazása során. A homokfúvás hasonló hatást eredményez, mint a csiszolópapírral való megmunkálás, de sokkal hatékonyabb, precízebb és gyorsabb beavatkozás. Szinte mindenféle felület fújható, megmunkálható ezzel az eljárással.

A fémeken kívül fa, tégla, kő, kerámia, stukkó/homlokzat, beton és különböző járdafelületek, falfelületek, de még a tetőfedés, az üveg és plexi tárgyak felülete is tisztítható, simítható vagy mintázható, dekorálható. A homokfúvás gyakorlatilag felfrissíti a kezelt felület megjelenését. A homokfúvással kezelt érdes felületek nem csak tisztulnak, hanem ki is kisimulhatnak, tehát remek eszköz a felületi egyenetlenségek korrigálásához… ha éppen az a cél.

A homokfúvással gyorsan és hatékonyan eltávolítható az anyagok oxidációjából származó festék, rozsda és bárminemű szennyeződés(maradék). A homokfúvással a fém felületének állapotát is megváltoztathatja, tehát nemcsak a galvanizálás előkészítésére, vagy éppen a rozsda és festékrétegek eltávolítására alkalmazható eljárás, hanem például karcolások vagy öntési nyomok eltávolításával is hatékonyan felveszi a harcot.

A homokfúvást mint tisztítási módszert több mint száz éve használják széles körben. Igen, valóban nagyon régi eljárás, amit Benjamin Chew Tilghman még 1870 október 18-án nyújtott be az Amerikai Egyesült Államok szabadalmi hivatalába. Tilghman katona volt, és ha minden igaz, akkor a természetből merítette ötletét. A forrásokra hagyatkozva a ma ismert homokfúvási technológiának az a megfigyelés az alapja, hogy Tilghman mit figyelt meg szolgálatteljesítés közben.

A háború során épp egy sivatagi küldetés során láthatta a szélfútta homok hatását, és ez a tapasztalat késztette arra, hogy a természetes módszer alapján elérhetővé tegye a mesterséges verziót, ezáltal számtalan területen hasznosíthassa az ipar. Az Amerikai Egysült Államokban benyújtott szabadalmi dokumentáció már akkor is számos felhasználási területre tért ki, akkor még leginkább az egy évszázaddal ezelőtti igényeket kielégítő alkalmazásokra, mint például reszelők élesítésére, palackok igény szerinti gravírozására, vagy tisztítási eljárásként alkalmazhatták a kazánoknál, de a fák öregbítése is szerepelt a felsorolásában.

Azóta eltelt bő egy évszázad, és a homokszórásos technika alkalmazásának köre is jelentősen kibővült. Természetesen annak rendje és módja szerint, nem csak a felhasználási terület mozog széles palettán, hanem a rendelkezésre álló eszközök és megmunkálási módszerek is rendkívül módon fejlődtek, az alkalmazható felület csiszolásához használt anyagok széles köréről már nem is beszélve. A homokfúvás, mint iparág ennek a fejlődésnek köszönhetően lett rendkívül sokrétűen alkalmazható. A homokfúvás, nem csak a klasszikus eljárást jelenti.

A megmunkálandó felület függvényében választható módszer például a csiszoló mikrorobbantás, a mikrokoptató robbantás és még sok más. Nem az elnevezés a lényeg. A folyamat magában foglalja a gáz vagy víz felhasználását a koptató anyagok nagy sebességű meghajtására a különösen törékeny, hőérzékeny, kemény vagy vékony anyagok felületének kopására. Leggyakrabban koptató (abrazív) robbantást alkalmaznak az élek kialakításánál vagy bonyolultabb alakzatok létrehozásánál.

Melyik eljárás a legjobb?

Az, hogy melyik eljárás a legjobb az adott projekthez, vagyis, hogy az adott munkadarab homokszórással vagy csiszolószórással lesz megdolgozva? A válasz egyértelműen függ a projekttől és egyedi igényektől. Például azok a részek és felületek, amelyek egyszerűen tisztításra vagy alapvető maratásra szorulnak, a homokfúvással lehetnek a legjobbak. De bizonyos anyagtípusok és bonyolultabb alakzatok kialakítása dörzsölést igényelhet, erre tökéletes az acél szemcseszórás. A jó hír az, hogy ezt nem a megrendelőnek kell eldöntenie, hiszen erre itt vagyunk mi, így a megfelelő homokfúvási módszer kiválasztását mi fogjuk mérlegelni.

Mi tudjuk, hogy melyik eljárás a legmegfelelőbb a felületekre és az anyagokra, mindig vegye fel velünk a kapcsolatot, mert mi fogjuk tudni, hogy az adott feladathoz mely eszközökkel és anyagokkal tudjuk elérni a kívánt hatást. A homokfúvás kalibrálása általában három részből áll. Az elvégzendő feladathoz leginkább alkalmas csiszolóanyag megválasztása, kompresszor és fúvóka.

A homok egykor a leggyakrabban használt anyag volt ebben a technikában, de az idő múlásával ez a technológia is fejlődött. Kipróbáltak, és manapság a homokon kívül más felületkoptatásra alkalmas anyagokat is használnak, de erről egy másik cikkben írunk részletesen. Tippek a műanyag csiszolásához A kemény műanyagokat, például az akrilt és a polikarbonátot csiszolással helyre lehet állítani, ez az eljárás hasonló a fa felület csiszolásához. Mivel a műanyag nagyon könnyen képes karcolódni, a durva csiszolópapír szemcsék nem ajánlottak.

A legjobb stratégia a nedves csiszolás megkezdése 220 szemcsés csiszolópapírral, és további csiszolások elvégzése fokozatosan finomabb papírral, amíg elégedettek nem leszünk a megjelenéssel, illetve az eredménnyel. Nedves csiszolási technika A nedves csiszoláshoz szükséges csiszolópapír szilícium-karbid - amit nedves / száraz - csiszolópapírnak is szokás nevezni. Ez általában fekete vagy szürke. A csiszolópapírt vízbe kell meríteni 10 percre, majd körkörös mozdulatokkal csiszolni kell a javítandó felületet.

Fontos, hogy a csiszolás iránya szabálytalan legyen annak érdekében, hogy elkerüljük a csiszolópapír által ejtett látható karcolódást. Habblokk használata a csiszolópapír megtámasztásához hasznos, például, ha ívelt felületeket, például fényszórólencséket csiszolunk. Tipikus eljárás Csiszolás előtt el kell távolítani a szennyeződéseket és a fölösleges rétegeket enyhe mosószeres oldattal. Ehhez 1:1 arányú ecetes és vizes oldattal kezeljük a felületet a kimagasló műanyag tisztításához, mert az ecet gyenge sav, és elősegíti a felület simítását!

Futtassuk át a csiszolórácsokat 220 és 400, 800 és 1200 szemcsék között, 1500 vagy 2000 szemcsével befejezve, attól függően, hogy milyen sima felületet szeretnénk kapni! Az eljárást követően tisztítsuk meg a felületet a csiszolási maradványoktól vízzel, miután elkészítette az egyes szemcséket! A maximális fényesség elérése érdekében kenjük be egy erre alkalmas-, a gépjárművek számára forgalmazott, átlátszó bevonatú fényezőanyagot a felületre, ezt követően pedig báránygyapjúval polírozzuk!

Hogyan polírozhatom a műanyagot házilag?

A műanyag mindenütt jelen van a modern világban - sokféle felhasználása mellett ez az az anyag, amely az autó fényszóróit borítja, és a szemüveges lencsék leggyakoribb anyaga. Mint bárki, aki szemüveget visel, tudja, hogy a tiszta műanyag eltompul és apró karcolásokkal járhat, és ahelyett, hogy átlátszó maradna, áttetszővé és végül majdnem átlátszatlanná válik. A legtöbb műanyag ily módon idővel eltompul. A műanyag helyreállításához és polírozásához nem szükségesek feltétlenül speciális anyagok - a mindennapi olcsó háztartási cikkek elvégzik ezt a munkát.

Különféle kezelések A karcolások eltávolításához vagy az olyan elemek műanyagának helyreállításához, amelyeket az elemek, köztük az ultraibolya napsugárzás okozhat, finom csiszolóanyagra van szükség. A hagyományos polírozó párnák és a durva csiszolópapír csak még több kárt okoz a műanyagban. Megvásárolhatjuk a műanyag polírozó készleteket, amelyek tartalmazzák az olyan oldószereket és csiszolószereket, amelyek az elemek, például fényszóró lencsék polírozásához szükségesek, és az utasításokat követve elég jó eredményeket érhetünk el.

Számos szokásos háztartási anyag végez majd hasonló munkát, beleértve a fogkrémet, a szódabikarbónát és a szilícium-karbid csiszolópapírt. Ha a polírozni kívánt műanyag zord környezetben volt, akkor zsíros bevonata lehet, amely zavarja a polírozási folyamatot. Ezt a bevonatot általában úgy távolíthatjuk el, hogy a műanyagot enyhe mosószeres oldattal megtisztítjuk. Mikroszálas vagy pamutszövet segítségével végezzük el a munkát, mert a műanyagból elektrosztatikus töltés alakulhat ki, amely vonzza a bolyhos anyagokat, például a gyapjú szálait.

Ha a műanyag mélyen maratott, használjuk a már említett 1:1 arányú vizes- ecetes oldatunkat. Polírozás fogkrémmel vagy szódabikarbónával A géles fogkrém és a szódabikarbóna egyaránt enyhe csiszolószer, amellyel műanyagot csiszolhatunk. Mélyen maratott vagy elszíneződött műanyag esetén nyomjuk a fogkrémet közvetlenül a felületre, és körkörös mozdulatokkal dörzsöljük át mikroszálas vagy pamut ruhával. Alternatív megoldásként készítsünk pasztát szódabikarbónával és vízzel, ugyanúgy alkalmazzuk, mint a fogkrémet.

Ezt a módszert használhatjuk például a műanyag szemüveg lencsék csiszolásához, de fontos, hogy a fogkrémnek gélesnek kell lennie, amely nem annyira koptató, mint a hagyományos fehér fajta, és biztonságosabb a finom felületeknél. Gyerekkoromban így tüntettem el a karcokat a karórám üveglapjáról, csak arra kellett kényesen ügyelni, hogy a lap szélén az összeeresztésig ne jusson a fogkrémből. A csiszolópapír módszer

A műanyag csiszolása fokozatosan finomabb nedves / száraz csiszolópapírral a legjobb módja annak fényezésének, mert minden csiszolópapíros csiszolás törli az előző karcolási nyomokat, az utolsó lépésben pedig finomabb csiszolópapírt használhat, mint bármely háztartási csiszolóanyag. Szüksége van szilícium-karbidra - vagy nedves / száraz - csiszolópapírra, és használat előtt minden egyes lemezt legalább 10 percig vízbe kell meríteni. Csiszoljon könnyedén és körkörös mozdulatokkal, és törölje le a csiszolási maradványokat egy mikroszálas kendővel, miután befejezte az egyes szemcsetípusokat.

Megtekintések száma: 72 | Hozzáadta:: Misi | Címkék (kulcsszavak): homokfúvás, homokszórás, szemcseszórás | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
avatar
Belépés
Keresés
Naptár
«  Július 2021  »
HKSzeCsPSzoV
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Mentett bejegyzések
Barátaink:
  • Ingyenes honlap létrehozása
  • uCoz közösségi fórum
  • Ingyenes online játékok
  • Oktatóvideók
  • A legjobb uCoz-os weboldalak
  • Copyright MyCorp © 2024
    uCoz