Vasárnap, 2024-05-19
LinkeldBe
Honlap-menü
A fejezet kategóriái
Autó, motor, teherautó [8]
Autómentő cégek, autószervizek, autórisztó és autóbontó, valamint autókölcsönző és autóbérléssel foglalkozó cégek
Otthon, család [5]
Számítástechnika [1]
Egészség [7]
Áruk és szolgáltatások [12]
Építőipar, fuvarozás, építőanyag [8]
Üzlet és pénzügyek [0]
Internet, hoszting, weboldal [2]
Kultúra és művészet [0]
Tudomány és oktatás [0]
Média és hirdetés [0]
Utazás, szállás, turizmus [1]
Tudakozó [1]
Gasztronómia [2]
Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

2:22 AM
Szeletelt tégla gyártás, tégla burkolat dekoráció

Történetét tekintve a legkorábbi téglaégető kemencéket a 2-3.századból, az Aquincum területéről ismerjük. A honfoglalás utáni idők legkorábbi feltárású mészégető kemencéje, amit téglaégetésre is használtak az 1200-as évekből való amit Pókaszepetken, Zala megyében találtak a kutatók. Később, az 1300-as évekből is találtak égetőkemencéket a Komárom Esztergom megyei Dömösön. A Tiszalkökön és Őriszentpéteren feltárt kemencék átmenetet képeznek a boksakemence és a mezei kemencék között.

A 14.századtól a téglagyártás hazai képviselői céhekbe tömörültek. A téglavetés akkoriban a városiak illetve a földesurak kiváltsága volt. Az építészet fejlődésével, és a népesség növekedésével rájöttek, hogy érdemes nagy mennyiségben is téglagyártással foglalkozni, így az 1800-as évekre egyre több téglagyártó cég jött létre. Kőbányán 1837-1838-tól kezdtek működni a téglagyárak főként Óhegyen, Téglagyári dűlőben, Óhegy alján és Újhegyen. A másik nagy téglagyártó terület Óbuda volt. A legfrissebb kutatások szerint Óhegyen 13, a Téglagyári dűlőben 16, az Óhegy alján 6, míg Újhegyen kilenc téglaipari üzem működött.

Az agyag kibányászása, fejtése kemény fizikai munkának számított, hiszen akkoriban kézi szerszámokkal dolgoztak, úgy mint ásó, lapát, csákány, talicska. A bányagödröket gyakran hirtelen elöntő feltörő vizek sok áldozatot követeltek és komoly anyagi károkat okoztak, így igencsak veszélyes munkának számított a bányász szakma. Két ember nevét érdemes megjegyezni ha a kőbányai téglagyárakról beszélünk. Az egyik Drasche Henrik aki egy kis téglavető üzemből hatalmas ipari méretű gyárat csinált, a másik pedig Lechner Nepomuk János, híres építészünk, Lechner Ödön édesapja aki a hajdanán az építőanyag gyártásban meghatározó szerepet betöltő Lechner Téglagyár igazgatója volt. A korai mezőkapitányi feljegyzés szerint 1866-ban több mint 3 millió tégla került ki a gyárból.

Vállalkozásunk a korábban még talán nagyapáink idejében legyártott mára már antik téglának nevezhető téglából készít szeletelt tégla darabokat. Ezeket az újrahasznosított téglaszeleteket használják megrendelőink téglaburkolat kialakítására.

Kategória: Áruk és szolgáltatások | Megtekintések száma: 87 | Hozzáadta:: Misi | Címkék (kulcsszavak): téglaburkolat, szeletel tégla, antik tégla | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
avatar
Belépés
Keresés
Naptár
«  Január 2021  »
HKSzeCsPSzoV
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Mentett bejegyzések
Barátaink:
  • Ingyenes honlap létrehozása
  • uCoz közösségi fórum
  • Ingyenes online játékok
  • Oktatóvideók
  • A legjobb uCoz-os weboldalak
  • Copyright MyCorp © 2024
    uCoz