Ha működik, akkor pontosan mennyi folyékony kollagént kell fogyasztani ahhoz, hogy észrevegye a bőrén lévő különbséget? Bevontuk a szakértőket, hogy kiderítsék, van-e szilárd tudomány a kollagénitalok és kiegészítőik mögött, és felfedjük, hogy valóban érdemes-e hozzáadni étrendjéhez.
Először is, mi is az a kollagén?
„Maga a kollagén egy különleges fehérje, amely számos fontos aminosavat tartalmaz: a szöveteket és a csontokat egyben tartó építőelemeket” – magyarázza Amanda Griggs, az Urban Retreat Khera-Griggs Cleanse Klinikájának táplálkozási szakértője.
"Segít a bőr erősségének és rugalmasságának biztosításában, valamint serkenti a hialuronsav termelését." Számos különböző típusú kollagén található a testben, a csontoktól és az izmoktól a hajig és a bőrig.
A kutatások azt mutatják, hogy bizonyos formák felelősek bőrünk szerkezetéért és rugalmasságáért, de 25 éves korunk után évente hajlamosak vagyunk természetes készleteink körülbelül 1,5%-át elveszíteni. „Sok tényező tovább lassíthatja kollagéntermelésünket, beleértve az öregedést, a dohányzást, a túlzott cukorszintet, az UV-sugárzást, a túlzott alkoholfogyasztást és a denaturált feldolgozott élelmiszerek fogyasztását” – mondja Griggs.
A hosszú távú eredmény? Attól tartunk, lazább bőr és finom vonalak. Kihasználva az öregedés jelei iránti kollektív megvetésünket, a kollagénes italok elárasztották a piacot. Naponta fogyasztva azt állítják, hogy feltöltik a kollagénkészletet, és belülről kifelé javítják az arcbőrödet. „Ezek a márkák azt állítják, hogy italaik számos öregedésgátló előnnyel járhatnak, kezdve a haj és a bőr javításán, a körmök erősítésén, az ízületek helyreállításán, sőt a bélrendszer gyógyításán keresztül is” – magyarázza Griggs. Sajnos a kollagén nem vegánbarát táplálékkiegészítő, mivel vagy szarvasmarha- (a tehenek kötőszövete) vagy tengeri (halbőr) forrásokból származik. Sok mai márka a húsipar és a halászat melléktermékeit használja kollagén beszerzéséhez. Léteznek vegán termékek, amelyek azt állítják, hogy fokozzák a szervezet természetes kollagéntermelését, de ez nem ugyanaz, mint a vegánbarát kollagén-kiegészítő, ezért figyelmesen olvassa el a címkéket. Szóval, a vegán kollagén tilos? Valójában az induló technológiai vállalkozások jelenleg laboratóriumban előállított kollagén peptidekkel kísérleteznek, de a végső cél nem egy szépségjavító kiegészítő előállítása, hanem a zselatin helyettesítője az élelmiszergyártásban.
|