Vasárnap, 2024-05-19
LinkeldBe
Honlap-menü
A fejezet kategóriái
Autó, motor, teherautó [8]
Autómentő cégek, autószervizek, autórisztó és autóbontó, valamint autókölcsönző és autóbérléssel foglalkozó cégek
Otthon, család [5]
Számítástechnika [1]
Egészség [7]
Áruk és szolgáltatások [12]
Építőipar, fuvarozás, építőanyag [8]
Üzlet és pénzügyek [0]
Internet, hoszting, weboldal [2]
Kultúra és művészet [0]
Tudomány és oktatás [0]
Média és hirdetés [0]
Utazás, szállás, turizmus [1]
Tudakozó [1]
Gasztronómia [2]
Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

0:23 AM
Hogyan készül jó minőségű kézműves cseresznyelekvár és körtelekvár és mire jó?

körtelekvárA cseresznye: Mind a ropogós, mind az édes, puha húsú változata vese- és vértisztító hatású, ezáltal bőrújító is, jó a pattanások ellen. Csökkenti a vér húgysavszintjét, a köszvény megelőzésében is bizonyított hatása. Enyhe hashajtó hatása miatt szorulással küszködőknek is ajánlott fogyasztása. A vitaminok közül az A, a B1, a B2, a B6 és a C jelentős, így erősíti az immunrendszert, gátolja a daganatos elváltozások, szív- és érrendszeri problémák kialakulását. Sok ásványi anyagot és nyomelemet: folsavat, foszfort, kalciumot, káliumot, nátriumot, kobaltot, és kiemelkedően sok vasat tartalmaz.

Fogyasztása segíti a fogak és csontok fejlődését, ezért gyerekeknek kifejezetten ajánlott: általában nem is kell sokat győzködni őket, a ropogós zamatos gyümölcsöt legtöbbjük kedveli. Káliumtartalma a zavartalan izomműködésért, a normál vérnyomásért, a megfelelő szívritmusért felelős. Ha nagyobb mennyiség fogyasztását követően vizet iszunk, könnyen felpuffaszthat minket, ugyanis a héján előszeretettel megtelepedő élesztőgombákat a vízzel felhígított gyomorsav nem képes elpusztítani, így a gyümölcs magas cukortartalma kedvező táptalajt biztosít a gombák szaporodásához.

Körülbelül 21 szem cseresznyében körülbelül 100 kalória található. Sok benne a C-vitamin, ezen kívül az antioxidáns is, és tele van egyéb gyulladásgátló összetevőkkel. Segít lelassítani a sejtszintű öregedést és csökkenti olyan krónikus betegségek kialakulásának esélyét, mint a cukorbetegség, a rák vagy az Alzheimer-kór. A benne található gyulladásgátló összetevőknek köszönhetően az egész szervezetnek jót tesz, és mivel a gyümölcsökhöz képest viszonylag alacsony a glikémiás indexe, ezért ajánlott télen is a cseresznyelekvár fogyasztása mert nem okoz nagy ingadozást a vércukorszintben.

Éppen ezért nemcsak akadályozza a cukorbetegség kialakulását, de mértékkel a már meglévő cukorbetegséggel küzdők is fogyaszthatják. A cseresznyéről viszonylag ismert tény, hogy segíti az alvást, mivel természetes melatoninforrás. Alvászavarokkal küzdőknek nem véletlenül szokták javasolni, hogy lefekvés előtt igyanak cseresznyelét vagy egyenek cseresznye lekvárt. A cseresznyelé fogyasztása ezen felül a koleszterinszintet is képes csökkenteni, ezért jót tesz a szívnek, és csökkenti a szívroham kialakulásának esélyét. A rendszeresen és sokat sportolóknak pedig remek roboráló ital lehet.

Serkenti, gyorsítja az izmok regenerálódását. A cseresznye nagyon egészséges! 78−82 százaléka víz. Vesetisztító, vértisztító gyümölcsök közé soroljuk, ezáltal bőrújító bőrújító hatású is. Csökkenti a vér húgysavszintjét, ezért az ízületi megbetegedések megelőzésében is bizonyított hatása. Enyhíti a reumatikus panaszokat, és segít a cukorbetegségben szenvedőknek. Fogyasztása segíti a fogak és csontok fejlődését. Káliumtartalma a zavartalan izomműködésért, a normál vérnyomásért, a megfelelő szívritmusért felelős.

Magas rosttartalmánál fogva a cseresznye hozzájárul a megfelelő bélműködéshez, így az egészséges fogyásban is jó szolgálatot tehet. Érdemes lepréselve, levét reggel, éhgyomorra elkortyolgatni, és egészen biztosan nem lesz problémád az anyagcserével. A cseresznye a szervezet számára fontos antioxidánsokat tartalmaz, amelyeknek köszönhetően még az aszpirinnél is erősebb és hatékonyabb gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. És ugyanezek az antioxidánsok a szemet támadó zöld hályoggal szemben is képesek felvenni a harcot. Magas káliumtartalmának köszönhetően a cseresznye igencsak jótékony hatást gyakorol a magas vérnyomásra, de rendszeres fogyasztásával az izomgörcsöket is csökkenti, sőt fejleszti az izmok erejét. Viszonylag könnyen készíthetünk belőle lekvárt. A cseresznye lekvár készítésénél a cseresznyét párosíthatjuk más gyümölcsökkel is. De lekvár készítésekor adhatunk hozzá vaníliát, csokoládét sőt még akár kávét is.

Körtelekvár

A körtét már az ókortól kezdve nemesítették, éppen ezért ma már több mint 4000 különféle körtefajról tudunk. Minden körte hámozás és a magház eltávolítása után alkalmas körte lekvár készítésére. A körtével egy formájában már biztosan találkozott mindenki, az pedig a kompót, lekvár vagy befőtt. Előszeretettel használják még a körtét különféle salátákban, és az ínyencek kifejezetten szeretik a körtét különféle sajtokkal fogyasztani. A körtének a másik gyakori felhasználási módja nem más, mint a pálinkafőzés, amelynek kis hazánkban nagy kultúrája van.

Sokszor körte lekvárárusításakor mondják is nekem, miért nem inkább pálinkát főztem belőle. Továbbá a körtét különféle desszertekben, süteményekben is használják ízesítés gyanánt. Tortákhoz, joghurtokba kimondottan finom a natúr vagy akár az ízesített körtelekvár. A körte kifejezetten őszi gyümölcs, és érdemes is fogyasztani, hogy a szervezetünket feltöltsük a hideg téli hónapok előtt. A körtében rengeteg vitamin található, pontosabban: A-, B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, valamint C-, E-, K- és J-vitamin. A körte C-vitamin tartalma jelentős, ugyanis egy normális méretű körte fedezi a napi C-vitamin szükségletünket. A körte nem csak vitaminokban bővelkedik, hanem az ásványi anyag tartalma is igen gazdag.

Ez kifejezetten jól jön a szervezetünk számára ősszel, amikor az immunrendszerünket szeretnénk ellenállóbbá tenni a betegségek, vírusokkal szemben. Tavasszal és nyár elején pidig pótolhatjuk a körte hiányunkat körte lekvár fogyasztással. A körtében megtalálható a kálium, kalcium, nátrium, foszfor, magnézium, vas, bór, fluor, cink, réz, mangán és szelén. Szakértők állítása szerint egy felnőtt szervezet számára naponta legalább 30 gramm rost szükséges. Ez a mennyiséget pedig már 3 körte elfogyasztásával teljesíthetjük, ami jól mutatja, hogy a szükséges rostok is igen nagy számban fellelhetőek a körtében.

A körtének is, csakúgy, mint a gyümölcsök túlnyomó többségének, nagy része víz, ami a körte esetében 84%. Továbbá tartalmaz fehérjét, 0,4%-ban, 10% gyümölcscukrot, kicsivel több, mint 3% növényi rostot, és alig 0,1% növényi zsírt. Ez egy átlagos méretű körte esetében így néz ki: 1,6 gramm fehérje, 0,5 gramm zsír, 82 gramm szénhidrát, 33 gramm rost és 540 milligramm kálium. A körtét kifejezetten érdemes beépíteni a diétás étrendünkbe, hiszen egyrészt hashajtó hatással rendelkezik, másrészt pedig teltség érzést okoz, így csökkenti az étvágyunkat.

A diétába a hozzáadott cukor mentes körte lekvár és a diabetikus cukor hozzáadásával készített körte lekvár kiválóan beilleszthető. 100 gramm körtében mindössze 35 kalória található, így bátran fogyaszthatjuk diéta során is. Láthatod, hogy a körtét nem csak finom íze miatt, hanem megannyi jótékony hatása miatt is érdemes fogyasztani, ha más nem, akkor az őszi időszakban, amikor szervezetünk számára szükség van egy kis löketre, hogy átvészelje a téli hónapokat. Emellett rengeteg panaszra természetes gyógyír lehet a körte, így akár több gyógyszert és vitamin tablettát is könnyedén kiválthatsz körtével és más gyümölcsökkel. A rostgazdag diéta csökkenti a gyomorterhelést és a bélgyulladást is. Emellett egy ilyen jellegű diéta hatására teltségérzetünk hosszabb ideig tart, ennek egyik következménye pedig az, hogy kevesebbet fogunk enni, így testsúlyunk nem fog egy ilyen étrend mellett nőni.

Kategória: Gasztronómia | Megtekintések száma: 114 | Hozzáadta:: Misi | Címkék (kulcsszavak): cseresznyelekvár, kézműves lekvár, körtelekvár, lekvár | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
avatar
Belépés
Keresés
Naptár
«  Április 2021  »
HKSzeCsPSzoV
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Mentett bejegyzések
Barátaink:
  • Ingyenes honlap létrehozása
  • uCoz közösségi fórum
  • Ingyenes online játékok
  • Oktatóvideók
  • A legjobb uCoz-os weboldalak
  • Copyright MyCorp © 2024
    uCoz