Kedd, 2024-05-07
LinkeldBe
Honlap-menü
A fejezet kategóriái
Autó, motor, teherautó [8]
Autómentő cégek, autószervizek, autórisztó és autóbontó, valamint autókölcsönző és autóbérléssel foglalkozó cégek
Otthon, család [5]
Számítástechnika [1]
Egészség [7]
Áruk és szolgáltatások [12]
Építőipar, fuvarozás, építőanyag [8]
Üzlet és pénzügyek [0]
Internet, hoszting, weboldal [2]
Kultúra és művészet [0]
Tudomány és oktatás [0]
Média és hirdetés [0]
Utazás, szállás, turizmus [1]
Tudakozó [1]
Gasztronómia [2]
Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

1:36 AM
Mellkas és derékfájás kezelése manuálterápiával

Egy kedves barátom keresett meg azzal a kéréssel, hogy a 13 éves lánya fél évvel ezelőtt leesett egy fáról és azóta fizika aktivitásnál mindig fáj a mellkasa és a dereka. Már több orvosi vizsgálaton túl vannak, a kötelező röntgeneket is beleértve, de konkrét problémát az orvosok nem találtak, a hátfájás és a bordába sugárzó fájások 6 hónapja máig lehetetlenné teszik a lány aktív életét, sportolását. Miután eljöttek és megvizsgáltam a kislányt, a fizikai és mozgásos vizsgálaton túl a manuálterápia alapvizsgálatát a csigolyakimozdulás okozta, a háton megjelenő bőrredőket is megvizsgáltam. Ezekből jó eséllyel meg lehet állapítani a kimozdult csigolyákat és lehet kezelni az általuk okozott fájdalmakat. Egy alapos lazító masszázs után speciális fogásokkal alaphelyzetbe visszaraktam a csigolyákat. A kezelés maga nem okozott semmilyen fájdalmat. A kezelés után két nappal már teljes értékű mozgásokat tudott a kislány végezni az iskolai testnevelés órán és az ezt követő délutáni edzésen is.

Más integrált manuálterápiás esetek

Egyszer egy 30-as éveiben járó úriember keresett meg azzal a panasszal, hogy ő egy hajón dolgozik séfként és egész nap állnia kell. Már egy éve küzd azzal, hogy 3 óra állás után elviselhetetlen hátfájások gyötrik. Eset 9 óra körül bekap egy altatót és/vagy egy fájdalomcsillapítót, amit a hajóorvostól kap, amivel reggel 4-ig bír aludni, pihenni, de utána elkezdődnek a hátfájások, amik nappal, munka közben csak fokozódnak. A fájdalmát konkrét sérülés nem előzte meg, de van, amikor nehéz dolgokat kell megemelnie. A vizsgálódásom után a terápiát gyógymasszázzsal kezdtem. Azt tapasztaltam, hogy minden masszázs után a panaszos remekül lett, de egy nap után mindig visszaromlott az állapota. Rajta is a manuálterápia segített. Két manuálterápiás kezelés után elmúltak a beteg panaszai és 1 év fájdalmat követően újra bírt reggelig aludni és fájdalommentesen dolgozni.

1995 óta dolgozom a szakmában. Az azóta szerzett szakmai tapasztalatok alapján kijelenthetem, hogy a manuálterápiás kezelés az egyik legfontosabb pillére az ortopédiai panaszok kezelésének a praxisomban. Számomra is meglepő. Hogy akár egy „egyszerűnek mondható“ hátfájás mögött is igen jelentős százalékban a csigolyák kimozdulásából fakadó panaszok állnak. Ez a jelenség az ízületi blokk. Ez akkor fordul elő, ha egy rossz mozdulat – amit akár észre sem veszünk – vagy egy egyoldalú terhelés kimozdít a helyéről egy csigolyát vagy akár többet. Ez szinte soha nem akkora kimozdulás, amit a röntgenen egy akár szakavatott szem is láthatna. A következményei viszont látványosak és időben akár nagyon hosszan is tarthatnak.

A neutrális természetes helyéről kimozdult csigolya – ami egy ízület része – nem tudja betölteni a mozgásban a szerepét. Saját mozgásának csak töredékét tudja elvégezni, mivel nincs a helyén. Ez az ízületi blokk. Ilyenkor a róla kiinduló, illetve a rajta végződő izmokat megnövelt tónusban elhúzza. Az izom beáll. Hiába masszírozza ki a masszőr, az izom visszafeszül, ezért amíg a blokkot nem oldjuk, addig az izom mindig feszült állapotban lesz, a mozgások pedig fájni fognak. Bizonyos helyeken még a nyirokkeringés is számottevően lelassulhat és ezért a területen akár zsír felhalmozódása is megfigyelhető. Ilyen például a népnyelvben elnevezett „banyapúp“ is. Ez esetben a 7. nyakcsigolya alkot ízületi blokkot az 1. hátcsigolyával. Ha ezt oldja a szakember, akkor a „banyapúp“ eltüntethető. A derékfájások nagy százaléka is visszavezethető csigolyakimozdulásra a tapasztalataim szerint.

Oldásukkal akár több éves derékpanaszok is orvosolhatóak, amennyiben ez okozta a panaszt. Scheuermann Pályafutásom elején egy gyermek ortopéd orvos mellett dolgoztam több, mint 10 évig és gyermekeket érintő gerincelváltozásokat kezeltem. Ilyen problémák a scoliosis és a Scheuermann szindróma. Ahogy teltek az évek egyre szélesebb spektrumban láttam a terápiákat. Idővel nemcsak gyógytorna kezeléseket adtam, hanem speciális masszázst is, majd a manuálterápiát is elsajátítottam. Az egyik gyermek évekig járt hozzám terápiára. Neki egy elég súlyos Scheuermann szindrómája volt.

Az első 1,5 évben csak egyéni gyógytornával kezeltem. A személyre szabott, állapotkövető kezelés egy lassú és kevésbé látható javulást tett lehetővé, ahol a kis beteg leginkább csak érezte, hogy kevésbé fáj a háta és lényegesen terhelhetőbb, mint addig, de kívülről nagy változást nem hozott a kezelés. Látványra púpos maradt. Amikor a masszázst is bevettem a kezelésbe, akkor a testtartása is lényegesen javult, de a púp még mindig domináns látványt nyújtott. Később, amikor kitanultam a manuálterápiát, és a kezelést kiegészítettem ezzel is, akkor a hátán lévő púp jelentősen csökkent. 2,5 év kezelés után a jellegzetes Scheuermann szindrómás testtartás 70-80 %-ban csökkent és a fájdalmai teljesen elmúltak. Azóta sok felnőttnek is komplex kezelést alkalmazok az ilyen jellegű ortopédiai elváltozásoknál. Meglepő módon, de még 50 év felett is látványos javulást lehet elérni ezzel a megközelítéssel. Mind közérzetben, mind látványban, testtartásban nagy lehet a javulás, gyógyulás ebben az életkorban is.

Kategória: Egészség | Megtekintések száma: 80 | Hozzáadta:: Misi | Címkék (kulcsszavak): manuálterápia, hátfájás | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
avatar
Belépés
Keresés
Naptár
«  December 2022  »
HKSzeCsPSzoV
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Mentett bejegyzések
Barátaink:
  • Ingyenes honlap létrehozása
  • uCoz közösségi fórum
  • Ingyenes online játékok
  • Oktatóvideók
  • A legjobb uCoz-os weboldalak
  • Copyright MyCorp © 2024
    uCoz